De Ark Van Zarren is een niet-actieve boerderij (2,35 ha), midden in de provincie West-Vlaanderen, op een 8-tal km van Diksmuide, aan de rand van de Westhoek. Onze dichtste buren hebben een gemengd landbouwbedrijf. Zarren of Sarne, zoals de Romeinen het kenden, lag zeer dicht bij de kustlijn en was samen met Esen het eerste gewonnen land op de zee. In de 9de eeuw ontstond hier een kerkgemeenschap waar ook het land rond de Ark van Zarren toe behoorde.


Helaas zijn er weinig of geen gegevens bekend omtrent de geschiedenis van de hoeve in de periode voor “Den Grooten Oorlog”. Zarren was tijdens de eerste wereldoorlog het laatste bevoorradingsstation voor de Duitsers, die er hun uitkijkposten hadden om het front gade te slaan. De Duitse soldaten leefden veelal in de bezette boerderijen. Tijdens het eindoffensief en bij de bevrijding werden de meeste hoeves totaal vernield of door de vluchtende Duitsers in brand gestoken. De Ark van Zarren was ook zo’n boerderij en werd in 1920 heropgebouwd. Sinds die tijd bleef de toestand van de gebouwen en het comfort nagenoeg onveranderd, tot eind de jaren negentig de laatste actieve landbouwer het hof Vandewalle verliet om met pensioen te gaan. In het jaar 2000 hebben wij de hoeve gekocht. Aan het uiterlijk karakter hebben we weinig veranderd. Alles werd met liefde en zorg gerestaureerd in een

eigentijds romantische en landelijke stijl.


Er zijn een (bio) kruiden-, bloemen- en (bio) moestuin. Ezeltjes, schaapjes, kippen en ganzen genieten er van de vrije natuur. De zwaluwen zijn terug en ook mussen, mezen, lijsters en winterkoninkjes voelen zich thuis in de Ark van Zarren. Bij een verblijf op onze hoeve ligt het accent op rust en ontspanning. Dit gevoel van rust en harmonie willen we graag delen met onze gasten die even het leven van de stad of de drukte willen ontvluchten. Van hieruit kan je op een al dan niet sportieve manier de ruime omgeving van de boeiende Westhoek verkennen.


Er zijn tal van wandel- en fietsroutes, het natuurreservaat de Blankaart, de IJzervalei die loopt tot aan de kust en de vele oorlogsbegraafplaatsen. De nabijheid van steden als Ieper, Veurne, Diksmuide, Brugge en Rijsel en wat verder Frans Vlaanderen en de Opaalkust nodigen uit voor een daguitstap.

Via de dienst Toerisme van de stad Diksmuide (tel. +32 (0)51 / 519146) of

e-mail: toerisme@stad.diksmuide.be en de website www.toerismewesthoek.be kan je nog bijkomende informatie en folders over de streek aanvragen.

Welkom in Ark van Zarren

EN

FR